2012. március 26., hétfő

Elég a húsból!

Majdnem sikerült is totálisan húsmentest főznöm csütörtökre és péntekre. 
Szerda este hazafelé a munkából erős késztetést éreztem - illetve már egész nap üldözött -, hogy karfiolt vegyek és egyek. Beugrottam hát a sarki boltba, s vettem egy szép, nagy darabot. Körülbelül megvolt a koncepció is,  de komoly feltételnek szántam magammal szemben, hogy nem állhatok egész este a konyhában. Végül egy gyors leves lett és hozzá egy sós sütemény.
A leves nem mutatta a legjobb formáját a képeken, ezért azt inkább csak írva, míg a süteményt főként fotókon mutatom meg. Nézzék el nekem.



Karfiol leves


1 kisebb karfiol rózsáira szedve
fél fej vöröshagyma
1 csapott ek liszt
1 ek olaj (repce, természetesen)
só (én 2 ek Hildus-féle házi ételízesítőt használtam)
1 kk őrölt kömény
1tk pirospaprika
1 csokor petrezselyemzöld
2 dl tejföl
víz

A karfiolt az olajon picit átforgattam, majd meghintettem a liszttel, pirospaprikával, megkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, ami jól ellepi. Só, kömény és a fél fej hagyma került még bele. Fedő alatt puhára főztem, majd a végén, a tűzről levéve hozzákevertem a tejfölt, beletettem a petrezselymet, egyet rottyan és kész is!


Közben kivettem a fagyasztóból egy csomag hájas tésztát, amit még anya készített lánygyermekei unszolására. Én még sosem próbáltam, ő viszont remekül készíti. Sokat csinál egyszerre, feldarabolja, s szépen zacskóba csomagolva lefagyasztja, s elhozza nekünk. Szóval, kivettem, hogy olvadjon. Mikor formázható lett, négyzet alakúra nyújtottam, kis téglalapokat vágtam belőle, megkentem a házi ketchuppal, s mindbe belecsavartam egy fél virslit. Előmelegített sütőben, 180 fokon mintegy fél órát sütöttem. Nem kentem le semmivel, tökéletes lett így is. Próbálják ki!
Pénteken a virslis batyukat vajas-sajtos zsemlére cseréltük a húsmentesség kedvéért, s azért, mert csütörtökön nem volt kedvem főzni. Néha mindenki lazsálhat kicsit, nem igaz?

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, hogy ennyi húsmentes napot tudsz tartani. Nálunk a fiúk húsevők, jó, ha 1 nap lehet 1 héten hús nélkül. Igaz én magamnak szoktam külön főzni, mert én nem kívánom a húst állandóan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök nagyon, bár az én férjem is erősen húsevő. Szinte mindig megjegyzi húsmentes ebédkor viccesen, hogy oké-oké, ez a köret, de hol a hús? :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...