2012. március 10., szombat

Bonbont ajándékba

Hildus, Mara és Szultán névnapját ünnepeljük most hétvégén. A földrajzi távolság miatt utóbbiak csak hangban és képben lettek megköszöntve - egyenlőre -, Hildusnak viszont beígértük, hogy meglátogatjuk.
Szerettem volna valami házi készítésű finomsággal meglepni. Ekkor jutott eszembe, hogy néhány héttel ezelőtt - külső közbenjárással - sikerült szert tennem bonbonos formákra, így az ajándék kérdése megoldódott. Belülre mi kerüljön? Ez egyértelmű volt: kókusz! Hildus ugyanis imádja.


A töltelékhez végül Zúza receptjét választottam. A csokoládé Szerencsi és egyéb étcsokoládé volt.

Kókuszos bonbon

2,5 dl tejszín
7 dkg cukor
8 dkg vaj
20 dkg kókuszreszelék

30 dkg étcsokoládé
3 ek olaj

A tejszínt a cukorral és a vajjal felforraltam, s 3-4 percig főztem, majd a tűzről levéve belekevertem a kókuszreszeléket és 2 órára hűtőbe tettem. A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam, majd elkevertem benne az olajat. A formákat - ecset híján kávéskanállal - kikentem, ezután a fagyasztóba tettem. Mikor a csokoládé megdermedt, a formák oldalát újra kikentem, s visszaraktam egy fél órára a hűtőbe. A formákba egyengettem a tölteléket, majd a maradék csokoládéval lezártam a bonbonokat. 42 darab lett. 
Rengeteg töltelék kimaradt, úgyhogy holnap kókuszos sütit sütök, de ez volt a prototípus, s azt hiszem, nagyon jól sikerült.


Az állatos formák megvicceltek, az oroszlánok és elefántok lábai a formában maradtak, a többi viszont tökéletesen kijött.


Az ünnepelt boldog volt, s bevallom, a hibásakat itthon mi is megkóstoltuk Múzzsal, de el ne áruljanak!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jók lettek.
    Egy pici észrevételem lenne csak, hogy a csokoládét sosem szabad mélyhűtőbe tenni, mert a csoki nem viseli jól a nagy hőmérséklet különbséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt, bár nem tapasztaltam, hogy gond lett volna a csokoládéval, nem fehéredett ki. Esetleg meg tudnád mondani, hogy milyen probléma jelentkezhet? Köszönöm szépen!

      Törlés
  2. húúúú ilyen állatosat én is akarok :)
    Nagyon szépek lettek. Látod én mondtam, hogy nem nehéz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad volt, de azért küzdöttem vele. Az állatosokkal főleg. A kiszedésnél.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...