2022. március 7., hétfő

Szendvicseljünk még egy kicsit

Mr. Kardos és Nagyláb is azt állítják, hogy én csinálom a világ legfinomabb szendvicseit. Nos, ezt mindig öröm hallani, igyekszem is megfelelni ezeknek a kedves megjegyzéseknek.

Mindannyian emlékszünk még a menzás uzsonnára, amiben egy lehelletvékony felvágott, vagy szalámi csücsült. Nos, mi viszonylag ritkán eszünk kenyeret, s olyankor szeretem felturbózni kicsit. 

Amiket általában használok - majonéz, rengeteg saláta, vagy bármilyen zöldség, felvágott összehajtogatva - hogy íze is legyen -, tükörtojás, vagy bármilyen tojás.

Nos, lássuk az alap szendvicset:






A következő szendvicset igazából a telken akartuk elkészíteni, de annyira fújt a szél, olyan nagyon hideg volt, hogy végül a kerti grillezés elmaradt, s otthon, a meleg konyhában sütöttük meg a húspogácsákat.



Hamburger pogácsa

50 dkg darált sertéshús
1 fej hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
pici mustár
frissen őrölt bors
2 cl whiskey - ezt azért szeretem beletenni, mert gyorsabban kisül a hús
zöldfűszer tetszés szerint (petrezselyem, kakukkfű, zsálya, stb, lehetőleg frissen)

Sütés előtti nap szoktam bekeverni, hogy összeérjenek az ízek.
Nos, ez a szendvics olyan magas lett, hogy Nagylábbal nem tudtuk átharapni, ketté kellett vágnunk. Vacsora után mindenki fújtatva dőlt el a kanapén. :)


Egyik este egy kedves barátunk jött át beszélgetni néhány doboz sör kíséretében. Nem voltunk igazán éhesek, de egy gyors sörkorcsolya mindig jól jön. A pirítósra libamájas és lilahagyma lekvár került. Utóbbi receptjét le is írom ide. Sajnos az eredeti forrást nem mentettem el, ezért elnézést kérek. A neten található receptek egyébként nagyon hasonlóak, bárki találhat magának kedvére valót.


Lilahagyma lekvár

2 ek olívaolaj
90 dkg lilahagyma
1 bögre száraz vörösbor
2 ek balzsamecet
1 ek kakukkfű
0,3 bögre barnacukor
fél tk só
őrölt bors

Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd a fent leírt sorrendben mehet bele minden. Lassú tűzön 1 órán át főzzük - soknak tűnik, de így lesz igazán krémes. Kóstoljuk meg, s ha kell, még lehet ízesíteni ízlés szerint.
Üvegekbe töltjük, s ha kihűlt, hűtőbe tesszük. 2 hétig bátran fogyasztható. Kiváló ízesítő sült húsok mellé, vagy csak így - ahogy a képen is látszik - pirítóson, akár libamájassal.

Bármelyiket próbálják is ki, garantáltan ízleni fog a megkínáltaknak, sőt, biztosan kérnek még repetát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...