2022. március 8., kedd

Minikáposzták mennybemenetele - a rakott kelbimbó

Szeretek rakott ételeket készíteni. Az az ízkavalkád, ami ilyenkor keletkezik mindig levesz a lábamról, hiszen egyszerre van benne köret, hús, zöldség és öntet. S mikor mindez összesül, hmmmm...

Télen viszonylag sok káposztás ételt eszünk, legyen az édes-, savanyú-, vagy kelkáposzta, kínai kel, vagy Mr. Kardos egyik kedvence a kelbimbó, ami átsülve igazán krémes állagú lesz. Talán épp ennek megőrzése, sőt fokozására nem rizst, hanem krumplipürét használok, s alulra nem teszek zöldséget.


Először is jön egy habosra kikevert burgonyapüré. Én vajat és tejet használok a főtt krumplihoz, de sokan tejföllel lazítják. A tepsi aljába borítom az egészet - nem kenem ki.

Erre halmozom a hagymán pirított, fűszerezett darálthúst, majd a fagyos kis zöld gömböket. Miután a mirelit zöldségeket alapvetően blansírozzák, én nem szoktam előfőzni, de aki aggódik miatta, nyugodtan tegye meg. Ha nyers kelbimbót használok, akkor viszont minden esetben előfőzöm. 

Egy nagy pohár tejfölt elkeverek egy egész tojással, sóval, őrölt fűszerköménnyel, s meglocsolom vele az étel tetejét. 180 fokon, először alufóliával lefedve, körülbelül 40 percet sütöm.



Bár Nagyláb nincs oda a káposztákért, bizonyos formáit nagyon szereti, mint például a fentit is. 

Ha a kelbimbó nem ízlik a családnak, bármilyen más zöldséggel elkészíthető. Próbálják ki! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...