2018. február 4., vasárnap

Múzs kedvence volt, a pelmenyi

Volt egy ismerősöm, aki félig orosz, félig magyar születésű. Mikor náluk tartottunk - néhány évtizede - házibulit, sokszor készült pelmenyi, amit mindenki maga készített és hasfájásig ettük.
Amikor Múzzsal összekerültünk, egy este, mikor jött haza, ezzel az étellel vártam. Ő is abból az irányból érkezett, ahol ez megszokott étel. Csak annyit mondott az ajtón belépve, hmmm, ez az illat, mintha anyám konyhájában lennék. Mit főztél? Mikor elmondtam, meglepődött. Nem tudta, hogy ismerem. Annyi volt a különbség, hogy én tejföllel tudtam, ám ő ecetet kért hozzá.
Két hete készítettem egy nagy adagot. Már nem Múzsnak, hanem Mr. Kardost szerettem volna meglepni vele Nagyláb segítségével, aki kiváló kukta. Az ő kedvenc étele a paradicsomos húsgombóc, de miután evett ebből a fogásból, azt mondta, ez a második. Azt hiszem, megérte megkóstoltatni.


Pelmenyi

tészta:
2 bögre liszt
1,25 dl víz
1 tk só
1 tojás

Ezt összegyúrom és egy picit pihentetem.

töltelék:
25 dkg darált marhahús
25 dkg darált sertéshús
1 fej hagyma apróra vágva

bors

10 dkg vaj
tejföl/ecet

Ezt is összegyúrom és picit pihentetem.

A tésztát 4 részre osztottam, hengert sodortam belőle, majd 12 részre osztottam őket, kis korongokat nyújtottam és megtöltöttem a húsos töltelékkel. Félbehajtva alaposan lenyomkodtam az egyik oldalon.

Vizet forraltam, amibe sót, egész borsot és 3 db babérlevelet tettem. Ebben a vízben kifőztem a pelmenyit, majd vajra szedtem és óvatosan elkevertem.
Tejföllel tálaltam. Mi nem vagyunk ecetesek.


Nemsokára utazunk mindannyian Múzshoz, akinek ígértem, az új honban készítek neki egy nagy adagot. Már alig várom :)
Próbálják ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...