2012. május 20., vasárnap

A melegszendvics

Pénteken kentem Múzsnak egy szendvicset reggeli gyanánt. Ahogy baktattam utamon a munkahelyem felé, eszembe ötlött egy régi kép: átutaztuk az országot, s megálltunk - csóró egyetemistaként közel egy fillér nélkül - egy étteremnél, még dél előtt, mert nagyon éhesek voltunk. Mondtuk a kiérkező pincérnek, hogy nem szeretnénk sokáig maradni, nincs-e valami melegszendvics, vagy bármi, amit hirtelen meg lehet enni, s mégis meleg, mert mennénk tovább, s már így is hosszú utat tettünk meg. Én életembe ilyen jó fej étteremben nem voltam! A pincér cinkosan kacsintott, majd azt mondta, megkérdezi a konyhán, mit tehet az ügy érdekében. Csodák csodájára tíz perc múlva két óóóóóriási melegszendviccsel a kezében érkezett meg. A kenyeret két kilósból szelték, vastagon megkenték tejföllel, ujjnyi sonkaszelet és temérdek, pirosra sült sajt borította. Nem tudom az éhség, vagy más miatt volt-e, de egyrészt könnybe lábadt a szemünk a látványtól és az illattól, másrészt őszinte, kimondhatatlan hála öntötte el a szívünket, s nem győztük megköszönni a jótéteményt. Viszonylag gyorsan befaltuk a hihetetlenül jóízű fogást, majd rohantunk tovább, kézcsókunkat küldve a szakácsnak.
Nos, visszatérve a témához, a Múzsnak szánt reggeli kenését követően szöget ütött a fejemben ez a kép, vagyis az, milyen klassz lenne feleleveníteni az élményt, persze otthoni kertetek közt. Nap közben beszéltünk, mire, ő is mesélte, pont ez jutott eszébe. Hazafelé vettem párizsit, kenyeret, s mire az ember hazaért, épp csak be kellett tennem a sütőbe a tejföllel megkent, párizsis, sajtos kenyereket.


Párizsi sosincs itthon, kenyeret sem tudom, mikor ettünk utoljára, most azonban kitört rajtunk az őrület! Én két szeletet tudtam magaménak, Múzs végül kikönyörgött még egy kört, s ő felturbózva ette.


Házi ketchup és lilahagyma jelentette számára a plusz hozzávalókat. Én jobban szeretem érezni az ételek tiszta, egyszerű ízét.
Isteni volt. Megérte! Még most is összefut a számban a nyál, ha rágondolok! Önöknek is van hasonló élménye étellel kapcsolatban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...