2016. június 5., vasárnap

Bodzaszörp télire és kovászos uborka kicsit másként

Itt a nyár, azaz elkezdődött a befőzés-elrakási szezon. Múlt héten szedtünk bodzát, amiből szörp készült. Volt már bodzaital a BK-n, de most olyat szerettem volna csinálni, ami télire is jó. A cél megint az volt, hogy tartósítószer mentes legyen. Alapul vettem tehát Hildus receptjét, de kihagytam a Na-benzoátot. Helyette más módszert eszeltem ki - lásd alább.


Bodzaszörp télire

30 db bodzavirág
6,2 l víz
4 kg cukor
5 citrom (a héj emberi fogyasztásra alkalmas legyen)
10 dkg citromsav

A vizet a cukorral felfőztem. Azért a fura mérték a víznél, mert ennyi ráhagyással csináltam, ugyanis  biztosan elforr belőle. Amikor kihűlt, hozzátettem a virágokat, a megmosott, felkarikázott citromot és a citromsavat. Hűtőbe tettem, 5 napig állni hagytam, néha megkevertem, majd leszűrtem. 
Most jön a trükk: a hűtőben hagytam pár üveggel, amit megiszunk most, a többit jégkocka tartóba öntöttem és lefagyasztottam! Mikor megfagyott, bezacskóztam. Így csak elő kell venni egy kockát és kész is a szörp - tartósítószer nélkül.

A másik dolog, ami készült:

Kovászos uborka

1,5 kg apróbb uborka
1 csokor kapor
víz
4-6 gerezd fokhagyma 
1 nagy krumpli


Szép egyforma uborkákat vásároltam, körömkefével alaposan lesikáltam, majd az üveg aljára tett Nagyláb - mert bizony ő is aktív résztvevője a konyhai ténykedéseknek - kaprot, fokhagymát és szépen belepakolta a megmosott uborkákat. A tetejére is tett fokhagymát kaprot, míg én meghámoztam megmostam és félbevágtam egy krumplit. Ezzel zártuk le az üveget. Nem tudom pontosan mennyi víz került bele, de 1 l vízhez 1 ek só dukál. Ez a felöntőlé került az üvegbe, majd celofán és egy kistányér, s ment a napra.
Mivel hűvös napok is voltak az érlelés közben 4 nap után szűrtem le, de jó időben 3 nap is elég. Ropogós és igazán remek ízű lett. 

Nekem ez azért különleges, mert mindig kenyérrel csináltam eddig, de ez a változat jobban tetszik, mert tisztább, nem oldódik ki a liszt a kenyérből, s a végeredmény ugyanaz.


Szedtünk hétvégén epret is, ami nagyrészt a fagyasztóban végezte, de eperfagyit is gyártottunk belőle. A lekvárfőzés most elmaradt, de szégyen ide-, vagy oda, nem bántam.

Próbálják ki a fentieket! Megéri!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...