2013. május 6., hétfő

Répatorta "kettő"

Azért a "kettő" mert tavaly Húsvétra már készítettem egyet, de az teljesen más recept volt. Ez egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb, s szerintem - bocsánat attól, akitől az előzőt kaptam - finomabb.

A minap azon gondolkoztam, hogy emlékeim szerint gyerekkoromban egyszerűbb volt a vendéglátás. Ezzel nem minősíteni szeretném az akkori háziasszonyokat - beleértve édesanyámat is -, az ok ugyanis más: sem anyám, sem nagyanyám nem kérdezte meg soha senkitől, mielőtt nekiállt a lakoma elkészítésének, hogy a meghívottak közt van-e glutén-, tej-, vagy fehérje-érzékeny, esetleg valaki vegetáriánus-e, mindenki megeszi-e a citromhéjat, fahéjat, egyéb fűszereket, stb. Miért? Mert az ismerettségi körünkben nem volt ilyen. Cukorbeteg volt, az ő kínálását megoldották. Akkoriban mindenki megevett mindent. Bár, ahogy emlékszem, a vendéglátók igyekezett a biztos befutó rántott hús+sült krumpli és rizibizi, vagy pörkölt-nokedli variációval tarolni az asztalnál.
Nem tudom, önöknek mi a tapasztalatuk, de én a fent felsorolt nehezítő tényezőket kérdésként mindig felteszem a hozzánk vendégségbe érkezőknek, vagy ha meglepetést készítek ajándékba. Ma már az akkori tuti befutó sem "fut át" feltétlenül. De most az egyszer hibáztam! Egy számomra nagyon kedves személynek és családjának készültem meglepetéssel. Nem kérdeztem semmit, s utólag kiderült, sikerült egy cukorbetegnek tortát sütnöm, természetesen cukorral. Mea culpa, helyre fogom hozni, de talán elhiszik, hogy akkor, ott majd elsüllyedtem szégyeneben.
Nincs a torta belsejéről kép, csak a díszítést fotóztam, de az sem lett a legjobb, ráfogom a három hónapos Nagylábra. A sütemény egy szuper kertésznek készült. Azt hiszem, ez látszik.


A "bő léért" elnézést, jöjjön a recept! A forrást nem tudom megnevezni, a régiségeim közt keresgéltem még Húsvét előtt, s akkor találtam ezt a gépelt papírt. Ebből az is kiderül, nem mai szerzemény.

Répatorta

2 bögre liszt
fél-1 cs. sütőpor (kinek-kinek kedve szerint)
2 bögre kristálycukor (én csak egy- és negyedet szoktam)
3 bögre reszelt sárgarépa (kb. 60 dkg)
1 cs. vaníliás cukor
1 bögre étolaj (nálam ez is repceolaj)
4 egész tojás
1 tk. fahéj
egyebek: vágott dió, mandula, vagy egyéb olajos magvak. maradék csokinyúl/Mikulás évszaktól függően, stb-stb.


A száraz dolgokat összekeverjük, beleütjük a tojásokat, olajat, majd a végén a legkisebb lyukú reszelőn ráspolyozott répát. HIDEG sütőbe tesszük, majd 160 fokon 45-90 perc alatt (nálam a legutolsó, de az én sütőm a végét járja) megsütjük. Érdemes akkor, mikor már egy kicsit sültnek látjuk a tészta tetejét egy sütőpapírral letakarni, hogy átsüljön, mert a répa nedvességtartalma miatt szalonnás lehet.

A lényeg: kaptam egy köszönő e-mail-t a megajándékozottól, miszerint mindenkinek ízlett a torta. Ezúton is köszönöm neked, hogy nem haragszol, kedves GYJ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...