2013. április 24., szerda

Saját készítésű gyros

Évekkel ezelőtt egy kedves barátom - nem emlékszem már ki, ezúton bocsánat tőle - küldött e-mail-ben egy word dokumentumot, sós sütemények címmel. Az elnevezés kissé alulmúlja a tartalmat, mert kiflik, kenyerek, s egyéb péksütemények is szerepelnek benne. Így találtam rá a pita (zsebes kenyér) receptjére is. Bevallom, kissé félve, nem minden fenntartás nélkül vágok bele az ilyen "akárhonnanjött" receptgyűjteményekben található finomságoknak, de ennek mindenképpen akartam adni egy esélyt. Megcsináltam, isteni lett, már többször ismételtük. Itt is utalok rá, hiszen az algériai hal tunkolva az igazi. Jöjjön a recept!


Pita, avagy zsebes kenyér

0,5 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 kk. só
pici cukor
~ 2 dl langyosvíz (ez erősen változhat lehet kevesebb, vagy több, a liszt minőségétől függően)
liszt a tészta nyújtásához

Az élesztőt a cukorral egy kevés langyos vízben megfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, ráöntjük az élesztős keveréket és elkezdjük összedolgozni. Annyi vizet kell még hozzátenni, hogy sima tésztát kapjunk, ami elválik az edény falától. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, 10 db zsemlét készítünk belőle, alaposan "meggombócoljuk" őket, majd további fél órát kelesztjük egy konyharuhával letakarva, közben a sütőt előmelegítjük.
Fél cm vastag lepényeket nyújtunk belőlük, s lisztezett sütőlemezen megsütjük. Fontos, hogy ne hagyjuk megbarnulni, mert akkor olyan kemény lesz, mint a kő. Szép világosra süssük őket. Ha mégis megkeményedett, konyharuhába csomagoljuk be még melegen és visszapuhul. Másnap már nem az igazi, így annyit készítsünk belőle, amennyi elfogy. Ha megmarad belőle, akkor le lehet fagyasztani, de olvasztás után rögtön együk meg, mert nagyon kiszárad.


Mindenki tegyen bele azt, amit kíván. Mi erős pistát, zöldségeket, grillezett húst, s fokhagymával elkevert joghurtot szoktunk. Csorog a nyálam. Próbálják ki önök is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...