2013. április 23., kedd

Az egyik kedvenc süteményem - hólabda kockásítva

Kollégista voltam középiskolás koromban - is. Mi már akkor sütöttünk-főztünk, recepteket cseréltünk. Kati barátnőm hozott egy alkalommal ebből a mennyei süteményből, aminek azonnal elkértem a receptjét, s azóta sütöm, de évente legfeljebb kétszer, mert macerás. Idén Húsvétkor Hildus keresztlánya, Gabóca kérésére készítettem. S, hogy miért kockásítva? Mert így nincs maradék tészta. Ha azonban autentikusak akarnak lenni, tessék a tésztákat pogácsaszaggatóval kiszaggatni. 


Hólabda

tészta:
8 db tojás
40 dkg porcukor
8 ek. forró víz
25 dkg liszt
fél cs. sütőpor
3 ek. cukrozatlan kakaópor (de ez csak az egyik felébe kell)

krém:
2 cs. vaníliapuding
fél l tej
2 ek cukor
25 dkg margarin,vagy vaj
25 dkg porcukor
2 vaníliás cukor

csokimáz:
3 ek. cukrozatlan kakaópor
3 ek. cukor
3 ek. víz
~ 3 dkg vaj

~ 15 dkg kókuszreszelék

A sütőt előmelegítjük olyan hőmérsékletre, amin a piskótát sütjük. Nem merek fokot írni, mert a héten a villanysütőm is megadta magát és fogalmam sincs, hány fokon sütök. Kb. 160 fok lehet.
A tojások sárgáját a porcukorral fehérre kikeverjük, majd hozzáadjuk a forró vizet és a lisztet. A tojások felvert habját óvatosan hozzáforgatjuk. A tésztát ketté vesszük, az egyik fele mehet is a sütőbe, a másikba belekeverjük a kakaóport.
A vaníliapudingokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot , s a tejjel készre főzzük. Jó sűrű lesz. A cukrokat és a margarint habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal vegyítjük, hogy szép egyenletes krémet kapjunk.
A kihűlt tésztákat egymásra tesszük, s kockákat vágunk belőlük. A fehér tésztából veszünk egy darabot, a tetejét megkenjük a krémmel, ráhelyezünk egy kakaós tésztát, aminek nem kenjük meg a tetejét, azonban az egészet körben megkenjük, majd beforgatjuk kókuszreszelékbe. Ezt addig ismételgetjük, míg minden tésztakocka el nem készül. Nekem elég szokott lenni a krém, ügyesen kell gazdálkodni vele. Ha mindez megvan, jöhet a csokimáz, amit úgy készítünk el, hogy a kakaót a cukorral, s a vízzel felfőzzük, míg buborékos lesz, s főzzük egy kicsit, míg besűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, és mehet is a kockák tetejére.


Nagyszerű látvány, ízben pedig egy élmény. Próbálják ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...