2013. január 7., hétfő

Nyári emlék, avagy az én muszakám

Nagyon szeretem Görögországot. A profilképem is onnan való, egészen pontosan Zakynthoson készült. Volt szerencsém szinte az összes Jón-tengeri szigetet bebarangolni, ám a legszebb élményem még egyetemista koromhoz kapcsolódik, mikor is heten elmentünk sátorozni(!) Platamonas-ra, a félszigetre. Akkor ettem életemben először tintahalat és muszakát. Ez utóbbinak örök hűséget fogadtam, s azóta ha görög honba tévedek, mindenképpen eszem. Persze mindenhol másként készítik. Ez olyasmi lehet Görögországban mint nálunk például a lecsó. Ahány ház, annyi szokás.

Megint csak szegény születendőmre kenem, de nyár végén rám tört a padlizsán mánia. Őrülten vágytam enni ilyen ételeket, s miután nem terveztünk külhoni nyaralást, eszembe ötlött, végülis, csinálhatok én is muszakát.  A fent említett ezerféle változat ismeretében nem aggódtam, az enyém sem lesz rosszabb -gondoltam-, mintha "igazit" ennénk, így bátran belevágtam.


Muszaka ahogy én csinálom

50 dkg darált hús (marha a legjobb)
2 közepes hagyma
2 ek olívaolaj + a tűzálló tálba
só, bors, kevés fahéj
2 db közepes padlizsán
4 db burgonya
1 l besamel
1 nagy tejföl
1 tojás
2 dl víz

A hagymát apróra vágtam, megpirítottam az olívaolajon, majd ráöntöttem a darált húst. Sóztam, borsoztam, s fehéredésig sütöttem. A legvégén meghintettem egy fél kk őrölt fahéjjal, s hagytam kicsit hűlni.
A törökaparadicsomot alaposan megmostam, a burgonyát meghámoztam, majd mindkét zöldségfélét vékonyra gyalultam. Nem volt keserű a padlizsán, így nem kellett semmi trükköt bevetnem ellene.
Egy tűzálló tálba öntöttem kevés olívaolajat, majd szépen sorba rendezve elkezdtem lefektetni a padlizsán szeleteket. Megsóztam, borsoztam őket, tettem rá darált húst, majd jöhetett a burgonya, amit szintén sóztam, borsoztam, s nyakon öntöttem a besamel felével. Újabb réteg törökparadicsom, hús, burgonya, besamel, majd a tetejére a maradék padlizsán, amit leöntöttem tejfölben elkevert tojással, s meglocsoltam vízzel. 180 fokon kb. 30 percig lefedve, majd 15 percig fedetlenül készre sütöttem. Az időtartam természetesen sütő és hőfok függő.


Isteni lett és ezt elfogultság nélkül mondhatom. Múzsnak nagyon ízlett és azt kérte, ilyet csináljak máskor is. Az étel másik felemnek köszönhetően külön nevet is kapott: musztafa :). Így marad.

Több helyen olvastam, hogy tesznek bele paradicsompürét,netán szeletelt paradicsomot, bort, s egyebeket. Én azért nem tettem, mert amiket én ettem Görögországban, azokban nem találkoztam - például - paradicsommal.
Azt javaslom, próbálják ki és ki-ki alakítsa szájízének megfelelően.. Ahogy a lecsóval is tesszük..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...