2012. június 22., péntek

Mindent a kertből

A cím nagyképűen hangozhat, hiszen nincs kertem, vagyis van, de messze. Szerencsére a családban szinte mindenkinek van, elérhető távolságban. Mikor eljön a nyár, innen-onnan érkeznek hozzánk a friss, roppanós, színpompás zöldségek-gyümölcsök. Ezúton is szeretnénk megköszönni!
Az előző bejegyzések egyikében említettem, hogy anyósom jóvoltából ezerféle finomsághoz jutottunk. A nagy mennyiségű cseresznye és meggy egy része hűsítő levesként végezte a tányérunkon. S még a szállítmány érkezése előtt a piacon feltöltöttük zöldségkészletünket, aminek köszönhetően két csodás karalábé is pihent a hűtőben, sorsára várva. A két napos menü tehát gyümölcsleves és karalábé főzelék képében manifesztálódott. Helyesbítek: a leves három napra is elég, mert egy kondérra valót főztem.


A leves

50 kg bármilyen gyümölcs
3-4 ek cukor (ez gyümölcsre válogatja)
2 egész fahéj
8 db szegfűszeg
víz
1 csapott ek. liszt, vagy vaníliás pudingpor
1,5 dl tej

A gyümölcsöket a fűszerekkel, cukorral együtt megfőzöm, majd a lisztet egy kis tálba öntöm, kevés tejjel simára keverem, majd hozzáöntöm a maradék tejet is. A lábost a tűzről levéve, állandó kevergetés közben lassan hozzácsurgatom a habarást. Lehet még ízesíteni cukorral, fűszerekkel, ha túl édes lett, mehet bele egy kis citromlé, nem rontja el. Egyet rottyan, s kész is! Már csak azt kell megvárni, hogy jéghideg legyen. Aki szereti halmozni az élvezeteket, tálaláskor tehet bele egy gombóc vanília fagyit, esetleg néhány szem rumba áztatott mazsolát. Desszertnek is kiváló!



A főzelék

1 db karalábé
bors
víz
1 csapott ek liszt
1 dl tej

A karalábét meghámozom, felszeletelem, majd sós vízben puhára főzöm. A lisztet kis pohárban elkeverem a tejjel, majd a tűző lehúzott karalábéhoz keverem. A főzeléket borsozom, esetleg utána sózom, felforralom, s kész is. Én sült virslivel tálaltam. Tökéletes a maga egyszerűségében. Szerettük.


A karalábé főzeléket sokan nem szeretik, de érdemes kipróbálni, akár pürésített formában is - ha valaki nem szereti a nagy zöldségdarabokat -, mert isteni! Ha a tejet túl lazának találják, helyettesítsék tejföllel. Aki pedig a fehér főzeléket nem szereti, hintsen bele pirospaprikát.

Végre itt az enyhülés, hatalmas vihar volt éjszaka, most viszont kellemesen friss levegőnek örülhetünk. Remélem, a mai menüből mindenki talált kedvére valót.Jó pihenést a hétvégére! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...