2012. június 18., hétfő

Csak könnyedén: hal és saláta

Halra vágytam. Vagyis, azt hiszem, mondhatom Múzs nevében is inkább, hogy vágytunk. Nagyon szeretjük a halat. Sokszor és sokféleképpen szoktuk fogyasztani, az utóbbi időben azonban valahogy elmaradt. Köszönhető ez a szüleink jóvoltából bővülő húskészletünknek, s a tavasz beköszöntével egyre sokfélébb idényzöldségeknek. Persze volt azért hal, de nem az a mennyiség, amire igényünk lett volna.
Vasárnapra tehát hal volt a terv, s a melegre-, valamint a kétoldali krumpliundorra való tekintettel salátával!


A fagyasztóban hekk filét találtam, ami kívánta a paprikás lisztes sütést. A salátát meg csak én hívom annak. Általában összevágok egy csomó zöldséget és egy pici olívaolajjal nyakon öntöm. Semmi só, bors, stb, csak úgy magában. Fűszert csak a joghurtos, vagy kefires dresszinghez használok, de most nem ez volt a terv!

Hekk filé rántva ropogós salátával

4 szelet halfilé (kb. 25 dkg)
3 púpozott tk liszt
1 tk pirospaprika
1 kk őrölt kömény
1 tk só
1 kk bors
fél kk szerecsendió

fél fej jégsaláta
2 db paradicsom
1 db sárgarépa
1 újhagyma
10 db fekete olívabogyó
fél ek olívaolaj

Bemelegítem a sütőt 200 fokra. A halat egészen pici besózom, a panírt egy tálban összekeverem. A filéket papírtörlővel leitatom, s egyesével beleforgatom a száraz panírba, majd sütőlemezre helyezem (én szilikonos lapot használok, arról könnyű felszedni, a sütőpapírral továbbra sem boldogulok), s a szeleteket összesen 1 tk olajjal meglocsolom, majd a tepsit betolom a forró sütőbe.
A salátát felvágom - nem írok méretet, mindenki csinálja úgy, ahogy szereti -, a paradicsomot cikkekre vágom, a sárgarépát egészen vékony karikákra szelem, az újhagymát felaprítom. Az egész egy tálba kerül, majd jöhet az olívaolaj, amit az alapos összekeverés követ. Húsz perc a hűtőben, s tökéletes lesz az összhang.
Mikor a halszeletek megpirultak, megfordítom őket, újabb olajos locsolás következik - tényleg egy teáskanál olajjal az egész mennyiségre - majd visszateszem a sütőbe. Míg ez az oldal is megsül, lehet teríteni, aztán jöhet a tálalás!


Próbálják ki, megéri. Gyors, egyszerű, igazi nyári, könnyű, hőségben is gyorsan kivitelezhető ebéd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...