2016. május 31., kedd

Sztrapacska, ha van egy kis időm

Még egyetemista koromban volt egy srác, akivel együtt jártunk. Az anyukája istenien főzött, az igazi jó pörkölt készítését is tőle tanultam, ahogy a most következő sztrapacskát is. Nem kifejezetten nyári étel, mert nehéz, s laktató, de ha valaki kiadós ételt szeretne készíteni, s van ideje a konyhában állni, akkor nagyon megéri felvenni a repertoárba.


Utoljára vagy 10 éve készítettem ezt az ételt. Akkor újítottuk fel a lakást, s amunkás kezeket szerettem volna jóllakatni. A mostani ötletet az adta, hogy voltunk kint Nagylábbal a Székely fesztiválon, ahol az árusok közt volt kedves ismerős is (Enikő), aki sajtkészítéssel foglalkozik. Rengetegféle finomságot kaptunk, köztük juhtúrót is, amit mind kőrözöttnek, mind sztrapacskának nagyon szeretek. 

Reklám helye:
http://www.videki-elmenyek.hu/helyi-ertekek/mozes-eniko-kezmuves-sajt-es-lekvar-keszito-166.html

Mikor a kezembe fogtam a vásárfiát, rögtön tudtam, hogy mi lesz a sorsa. 

Sztrapacska Évike nénitől

5 db burgonya
liszt
2 tojás
1 nagy tejföl
20 dkg húsos szalonna
25 dkg juhtúró

A szalonnát felkockáztam és kisütöttem, majd a pörcöt kiszedtem egy tálba. A szalonna zsírján kisütöttem a tejfölt, ami annyit tesz, hogy a híg állagú tejfölnek újra vissza kell sűrűsödnie. 
A krumplit meghámoztam és a kis lyukú reszelőn lereszeltem. Picit besóztam, s hagytam állni. Miután levet eresztett, kinyomkodtam, ráütöttem a tojásokat, s annyi lisztet és vizet tettem hozzá, hogy kemény nokedli tésztát kapjak. Sós vízben kifőztem a nokedliket. A kész tésztát beleszedtem a tejfölbe, majd hozzákevertem a szalonnát, juhtúrót.


Rengeteg lett, sokan ettünk belőle, nagyon jól sikerült. A maradék juhtúrót lefagyasztottam, s odaadtam anyukámnak.

Szintén Enikőtől tanultam - lásd link -, akiktől Erdélyből hazajövet kimondhatatlanul sok juhsajtot kaptunk, hogy ha felvágom, lefagyasztom, s később elővéve sós vízben áztatom, majd kinyomkodom, juhtúrót kapok.

Próbálják ki! Érdemes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...