2016. március 9., szerda

Erdőmester fagyi

Apukám kedvenc fagyija az erdőmester. Nagyon régen nem lehet már kapni, vagy ha igen, akkor valami vacak porból gyártott műízű trutymóról beszélhetünk csupán. 

Felvettem a kapcsolatot egy híres vidéki cukrásszal, akihez nagyon gyakran jártunk gyerekkoromban, míg hazajártam, s most is, ha az illetékes városba megyünk a családhoz látogatóba. Szerettem volna kérni a mestertől egy egész keverésnyit ebből a hideg édességből, mert apukámnak szántam karácsonyi ajándék gyanánt. Mint megtudtam, nem gyártanak hozzá alapanyagot, de sajnálja, hogy nincs, mert sokan keresik. Végtelenül kedves volt, s megbeszéltük, hogy mindketten utánajárunk hogyan lehetne alapanyagot beszerezni.

Kedves Olvasó, vajon tudja e, hogy az erdőmester fagyi valójában a szagos mügéből készül? Ez a növény hazánkban is megnő, méghozzá vadon. Az erdőmester kifejezést németből vettük át, ahol ennek az illatos növénynek a népi neve a Waldmeister. 


Sok oldalt, gyártót végignéztem, leveleztem, telefonáltam, s megpróbáltam Németországból, vagy Ausztriából hozatni legalább szirupot - sikertelenül.
Egy év kutakodás után a barátnőm Münchenből hozott nekem Waldmeister szirupot, amit szörpként is fogyasztanak Németországban. Így tehát el tudtam készíteni apukámnak a fagylaltot.

Erdőmester fagylalt

3 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg méz
1 vaniliarúd kikapart belseje (vagy egy tk vanilia aroma)
5 dl tejszin
 2,5 dl Waldmeister szirup

A tojásokat a mézzel, vaníliával gőz felett, habverővel addig kell vertem, míg habos, világos, krémszerű lett. Miután kihűlt, a felvert tejszínhez kevertem. Ez maga az alap fagylalt volna, ám, ha gyümölcsöket tesznek bele, még 11 dkg cukrot is keverjenek hozzá. Ebben az esetben a szirup olyan édes volt, hogy szükségtelen lett volna a cukrot is beletenni. Dobozokba tettem és betettem a mélyhűtőbe. Nem kevergettem semennyit, hagytam, hogy megfagyjon. 



Igazi krémes, ízes fagylalt lett belőle. Apukám nagyon boldog volt!
Próbálják ki! 

8 megjegyzés:

  1. Hű én sosem ettem erdőmester fagyit!De milyen az íze? Mihez hasonlít? Ánizsos esetleg?

    VálaszTörlés
  2. Egészen jellegzetes íze van, nem tudom, mihez tudnám hasonlítani. Biztosan ismerős a ragadós galaj nevű gyomnövény. Az, amelyik nem ragad, az szinte biztosan a Galium odoratum, azaz a szagos müge. Érdemes rákeresni. Olyan az íze, mint amilyen illatot áraszt.

    VálaszTörlés
  3. Gyerekkorom óta nem ettem erdőmester fagyit, pedig nagyon szerettem. Sajnos a magyar fagyizókból teljesen eltűnt.

    VálaszTörlés
  4. A szirup üvegéről véletlenül nincs fotó? Kb 25 éve keresem ezt a fagyit... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nincs, most kerestem a neten is, de nem találom azt a faját. Műanyag üveges volt, az biztos. Klasszikus Waldmeister sirup. Szerintem bármelyiket kipróbálhatod, csak a cukor mennyiségét változtasd a szerint, hogy mennyi van a szipupban.

      Törlés
    2. A Rewe-ben lehet kapni saját márkás Waldmeister szörpöt.

      Törlés
  5. Lehet kapni fagyiporban!!! :) https://tortadekoracio.hu/shop/fagylalt-alapanyagok/tutti-fagylaltalapanyagok/erdomester-fagylaltpor-2kg-tutti/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az bizony nem olyan sem ízben, sem minőségben. Ki se merném próbálni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...