2013. október 10., csütörtök

Joghurt házilag és sárgarépa főzelék - avagy mi is ehetjük azt, ami a csecsemőnek jó

Rendhagyó bejegyzés következik, különleges utazás vár a türelmes olvasóra, méghozzá nem máshol, mint a bébiételek felnőttesítésének világában. Ez ne riasszon el senkit!
Történt a nyáron - s ez okozza a bejegyzések időleges szünetelését -, hogy BK új "tűzhelyre" költözött, azaz felújítottuk a konyhát, s kaptam egy szuper beépíthető tűzhelyet, ami a kemence hőfokát is tudja, így "igazi" kenyeret és pizzát süthetek. Majd... Mert még ismerkedünk. 

A konyhában töltött időm nagy részét Nagyláb ételének elkészítése teszi ki, a gasztro-kreativitásomat ő meríti a végletekig. Akinek van/volt csemetéje, s maga főzte nap mind nap az ebédjét, az tudja, milyen nehéz is kitalálni, mit adjunk a Picinek. Még akkor is, ha tudjuk, neki nincs viszonyítási alapja, legfeljebb azt tudja eldönteni, hogy az adott étel ízlik-e neki, vagy sem. S ha ezzel megvolnánk akkor jön a nagy kérdés, mégpedig, hogy mi, nagyok mit eszünk?

Ha hiszik, ha nem, meg szoktam kóstolni, mit adok a gyermekem szájába, s pár étel nagyon ízlett, így - szegény Múzs - a mi menüsorunkba is bekerült. Nekünk természetesen sóval készítettem.
Két ételt szeretnék mutatni. Mindegyik gyors, egyszerű, költséghatékony, igazi fitt menü és nem utolsó sorban FINOM.


Az első a sárgarépa főzelék

4 db sárgarépa
2 db közepes burgonya
1 csokor petrezselyemzöld
fél fej vöröshagyma (vagy beleteszik, vagy nem)
bors
1 ek olívaolaj


A répát, krumplit megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam és a hagymával együtt az olívaolajon picit megpirítottam, sóztam, borsoztam, majd puhára főztem. Mikor elkészült, a megmosott petrezselyemmel együtt leturmixoltam. Ennyi a történet. Gyors kalóriaszegény és egy kis marketing: Múzs ennyit fűzött hozzá: "Azt esszük amit a gyerek? ...... Hű, ez finom!"

A másik önmagában egy étel, vagy étel alapja is lehet. Ez pedig nem más, mint a joghurt, mégpedig házilag. Nagyláb rengeteg joghurtot eszik, s szeretnék jó minőségűt adni neki, lehetőleg olcsón. Ilyet évekkel ezelőtt is készítettem már, így csak le kellett porolni az ötletet, s jöhetett a tett.


Joghurt házilag

1 l házi tej (én a piacon 190 Ft-ért veszem)
1 kis pohár SPAR (kék) joghurt (nekem ez vált be, a reklámért elnézést, próbálkozzanak)

A tejet felforralom, majd visszahűtöm annyira, hogy az ujjam bele tudjam dugni. Ekkor leszedem a fölét, majd a pohár joghurtot egy habverővel egyenletesen elkeverem a tejben. Ezután kis üvegekbe töltöm - ez most nem sikerült, mint a képen is láthatják -, majd száraz dunsztba teszem körülbelül 8-10 órára és kész is a joghurt. (A körülbelüli idő azért van, mert én este forralom a tejet és reggel veszem ki a dunsztból.) Hűtőben tárolandó, 1 hétig eláll, s akkor már csak tejet veszek, s 2-3 evőkanálnyival a megmaradt joghurtból tovább oltom a friss tejet. 3-4x oltható egy joghurt, utána újat kell venni.
Ehető magában, vagy - ami nálunk nagy kedvenc - néhány teáskanál eperlekvárral elkeverve gyümölcsjoghurtként.


Próbálják ki mindkettőt!

Csináltam másik képet a joghurtról. Általában  így csinálom, kis üvegekben, így jobban szeretem, mert nem nyitok ki akkora mennyiséget. Íme:


1 megjegyzés:

  1. Na végre! :D Remélem a CSEMPE megmaradt a konyhában ;)
    Nagyon jól hangzanak a receptek, tuti, hogy ki fogom próbálni őket.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...