2013. július 30., kedd

Csokoládés meggylekvár cukorbetegeknek

Még tavasszal készítettem ajándékba egy számomra kedves embernek ezt a tortát, aminek átadásakor derült ki, hogy a megajándékozott cukorbeteg. Akkori ígéretemnek megfelelően készítettem neki  most következő lekvárt. A termény, amiből készült, már nem aktuális, hiszen a meggy már leérett, de ribizliből, egresből, szederből is el tudom képzelni, utóbbit fehér csokoládéval.


Csokoládés meggylekvár cukorbetegeknek

1 kg magozott meggy
30 dkg fruktóz
10 dkg 70 %-os hozzáadott cukrot nem tartalmazó csokoládé

Én minden lekvárt így készítek, nem cukrozom le a gyümölcsöt, nem vacakolok vele és még csalok is: 
a meggyet nagyon alaposan megmostam, kimagoztam, majd feltettem főni. A csokoládét durva darabokra vágtam. Körülbelül másfél óra alatt a gyümölcs sűrűre főtt, ekkor botmixerrel pürésítettem, de kisebb darabokat azért hagytam, majd hozzáadtam a fruktózt, s még 15-20 percig főztem folyamatos kevergetés közben a lekvárt. A tűzről levéve gyors mozdulatokkal hozzákevertem a csokoládét - nem kell, hogy teljesen elolvadjon -, majd tiszta üvegbe töltöttem, lezártam, 5 percre fejre állítottam, dunsztoltam, s miután kihűlt, jöhetett a díszítés.


Az ajándék célba ért, az illetékes örült, meg is kóstolta, s azt mondta isteni! Bevallom, egy kevés kimaradt az üvegből, így mi is megkóstoltuk, s csak egyetérteni tudok, valóban az! 
Hogy meddig áll el? Nem tudom, nem volt idő tesztelni, olyan gyorsan elfogyott ;) Próbálják ki!

2 megjegyzés:

 1. khm, khm... A lelkes olvasó tábor már nagyon várja az újabb bejegyzést. :) Csak gondoltam szólok

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a biztatást, igyekszem eleget tenni a lelkes olvasóimnak :)
   Szandra, van új bejegyzés! :)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...