2015. november 4., szerda

Az ősz íze, avagy az almakompót

Amikor elérkezik az almaszezon - az igazi, nem az "almás pités", akkor nálam beköszönt az ősz. Főleg, mikor a piacon járva az a különleges, fanyar, végtelenül fűszeres illat csapja meg az orrom, amit a birsalma áraszt magából. 
Szüleimnek nagy kertje van, tele almafával, amik a téli tárolásra máshogy reagálnak. Amint betakarítják a termést, nagy mennyiségű gyümölcs kerül a kis kamrámba. Akinek ilyennel volt már dolga, tudja, hogy hiába eszik minden nap napi ötször gyümölcsöt, egy része biztosan romlásnak indul. Ekkor érdemes elővenni a régi a receptet, a kompótét. Én is így tettem.



A kompótot nagyon sok ételhez lehet fogyasztani: húsokhoz savanyúság helyett - nálunk ez nem volt divat, de szeretem -, császármorzsához, vagy akár magában. Mi ez utóbbit részesítjük előnyben. Nagylábnak nem tudok annyit adni, ami elég volna neki. Ráadásul az a jó, hogy 3-4 darab almából is el lehet készíteni, nem kell nagy mennyiségben gondolkozni, így olcsóbb, s nem kell kidobnunk semmit sem.

Almakompót

4 db alma
1 citrom
3 ek cukor
1.tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 liter víz

Vizet töltök egy fazékba, majd az almákat meghámozom, cikkekre vágom, aztán a megmosott citromot félbevágom, a felét kifacsarom, levét gyorsan az almákra öntöm, hogy fehérek maradjanak, a másik felét felkarikázva, héjastól a vízbe dobom. Beleteszem a fűszereket és kb. fél óra alatt készre főzöm. Nem szoktam fedőt és nagy lángot használni, mert egy másodperc alatt szétfő az alma.
A fűszerek arányát mindenki változtassa ízlése szerint.


Hidegen, melegen, bárhogyan.. Őszi estén, gyertyafényben, gyapjúzokniban, térdet felhúzva egy jó könyv mellett jobb társaságot el sem tudnék képzelni! Próbálják ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...