Nem tudom, önök hogy vannak vele, de nálunk így tél vége felé az almatermés jelentős romlásnak indul. Ezt persze nem hagyhatom, így igyekszem minél többféle módon felhasználni a gyümölcsöt. A mostani desszert, vagy inkább reggeli apropóját anyukámék szolgáltatták. Nemrég ugyanis disznóvágást rendeztek, s mikor a kóstolót hozták, anyukám két gyönyörű, friss hájból készült lappal kedveskedett nekem. A lapokból krémes készült, amiből én egy falatot sem ehettem, mert Nagylábúnál a tej-kiütéssel győzött, s pöttyös Pandúrom ábrázata a védőnő és a gyermekorvos által rákényszerített engem a még erősebb diétára, azaz már tejterméket sem ehetek - egyelőre. Eszembe jutott azonban, hogy hájas tésztát csináltam én már valaha, de háj mentesen. Elő is kerestem a receptet, tölteléknek pedig adta magát a rengeteg romló alma, így míg elsőszülöttem aludt, el is készítettem a süteményt.
Almás táska
30 dkg liszt
25 dkg vaj, vagy margarin (most margarint használtam)
1 tojás fehérje a tésztába ( a sárgájával meg kentem a végén)
1 csipet só
2 ek. tejföl
6 ek. langyos víz
2 ek. ecet (10%-os)
4 db alma hámozva, reszelve
fahéjas porcukor
A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A lisztet a margarinnal elmorzsoltam, majd hozzátettem a többi összetevőt, s simára gyúrtam a tésztát, amit aztán kétfelé vágtam, mert úgy gondoltam, hogy az egyik adag zöldséges lesz, így betettem másnapig a hűtőbe.
A tészta felét lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, majd kis téglalapokat vágtam, s megtöltöttem a fahéjas-cukros almával. Én nem cukroztam le előre az almát, mert úgy rengeteg levet ereszt, hanem a tésztalapokat szórtam meg a fahéjas cukorral, majd erre halmoztam egy adag almát, s ennek tetejét ismét megszórtam a fűszeres keverékkel. A tésztát ráhajtottam a töltelékre, s a széleit alaposan összeragasztottam. A kis táskák tetejét éles késsel három helyen bevágtam, majd mindet megkentem a tojás sárgjával. 25 perc alatt készre sütöttem.
Mint említettem a másik adagot zöldségesnek szántam, de Múzs megvétózta, holnap abból is almás készül, annyira jól sikerült ez a prototípus.
Gyors és finom. Csak ajánlani tudom! Készíthető sós változatban is hússal, káposztával, gombával megtöltve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése