Mr. Kardos meglátta a Spanakopita-t a televízióban, s hetek óta nyúzott, hogy csináljam meg. Miután a kreativitásomat az elmúlt másfél hónapban a varrógépen éltem ki, bevallom, kissé nehézkesen kezdtem neki, de nagyon megérte!
Ez a görög étel gyakorlatilag rétestésztába bújtatott spenótos töltelék. Isteni, nem is macerás, ha az ember nem maga készíti a rétestésztát, hanem beszerez egy csomaggal a helyi boltból.
Spanakopita - ahogy én készítem
Hozzávalók:
rétetészta
olívaolaj
Töltelékhez:
1 ek olívaolaj
1 póréhagyma apróra vágva
1 ek. szárított kapor
2-3 gerezd fokhagyma reszelve (jobban kijön az íze, mint kinyomva)
feta sajt - nekem kecskesajt volt itthon, de nem bánom ;)
2 doboz friss bébi spenót
só
őrölt bors
Az olajon a hagymákat a kaporral megpirítjuk, majd mehet rá a megmosott spenót levél. Szépen össze fog esni, én végül úgy lesütöttem, hogy nem nyomkodtam ki a levét. Hagyjuk kihűlni.
A rétestésztát vastagabb csíkokra vágjuk, 2 tésztalap közé kevés olívaolajat öntünk, rá kis halmokat rendezünk és megpróbáljuk háromszögekre hatjogatni. 170 fokon 15 perc alatt kész.
Fogok még csinálni, mert isteni. Sőt, a töltelék maga kiváló pirítósra is, mint kenőke.
Pórbálják ki, mert valóban érdemes!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése