Még egyetemista koromban volt egy srác, akivel együtt jártunk. Az anyukája istenien főzött, az igazi jó pörkölt készítését is tőle tanultam, ahogy a most következő sztrapacskát is. Nem kifejezetten nyári étel, mert nehéz, s laktató, de ha valaki kiadós ételt szeretne készíteni, s van ideje a konyhában állni, akkor nagyon megéri felvenni a repertoárba.
Utoljára vagy 10 éve készítettem ezt az ételt. Akkor újítottuk fel a lakást, s amunkás kezeket szerettem volna jóllakatni. A mostani ötletet az adta, hogy voltunk kint Nagylábbal a Székely fesztiválon, ahol az árusok közt volt kedves ismerős is (Enikő), aki sajtkészítéssel foglalkozik. Rengetegféle finomságot kaptunk, köztük juhtúrót is, amit mind kőrözöttnek, mind sztrapacskának nagyon szeretek.
Reklám helye:
http://www.videki-elmenyek.hu/helyi-ertekek/mozes-eniko-kezmuves-sajt-es-lekvar-keszito-166.html
Mikor a kezembe fogtam a vásárfiát, rögtön tudtam, hogy mi lesz a sorsa.
Sztrapacska Évike nénitől
5 db burgonya
liszt
2 tojás
só
1 nagy tejföl
20 dkg húsos szalonna
25 dkg juhtúró
A szalonnát felkockáztam és kisütöttem, majd a pörcöt kiszedtem egy tálba. A szalonna zsírján kisütöttem a tejfölt, ami annyit tesz, hogy a híg állagú tejfölnek újra vissza kell sűrűsödnie.
A krumplit meghámoztam és a kis lyukú reszelőn lereszeltem. Picit besóztam, s hagytam állni. Miután levet eresztett, kinyomkodtam, ráütöttem a tojásokat, s annyi lisztet és vizet tettem hozzá, hogy kemény nokedli tésztát kapjak. Sós vízben kifőztem a nokedliket. A kész tésztát beleszedtem a tejfölbe, majd hozzákevertem a szalonnát, juhtúrót.
Rengeteg lett, sokan ettünk belőle, nagyon jól sikerült. A maradék juhtúrót lefagyasztottam, s odaadtam anyukámnak.
Szintén Enikőtől tanultam - lásd link -, akiktől Erdélyből hazajövet kimondhatatlanul sok juhsajtot kaptunk, hogy ha felvágom, lefagyasztom, s később elővéve sós vízben áztatom, majd kinyomkodom, juhtúrót kapok.
Próbálják ki! Érdemes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése