Nem sok kenyeret eszünk. Mr. Kardos szokott szendvicset vinni magával a munkahelyére, s vacsorára egy zsemlét ketten megeszünk Nagylábbal, ha nem főtt ételt készítek. Miután lassan fogy a péksütemény, s nem járunk minden nap boltba, egyre több bosszúság ért minket, hogy kiszárad, penészes lesz, szivacsos, a szöget be lehet verni vele és az íze sem az igazi. Már régebben kipróbáltam Hugh F. W. hamis kovászos kenyerét, s ennek mintájára készült már teljes kiőrlésű, rozsos és sima zsemle is. Na meg főtt kifli, de ezt majd később.
Hamis kovászos zsemle (kenyér) Hugh nyomán
a kovász:
250 g liszt - én most kenyérlisztből csináltam, a teljes kiőrlésűnél a negyede legyen teljes kiőrlésű
10 g élesztő - én mindig frisset használok
325 ml víz
Ezt egy éjszakára, de legalább 6 órára folpackal lefedve szobahőmérsékleten tartom.
10 g só
250 g liszt
kerül még bele. Összegyúrni, keleszteni, 250 fokon sütni lsiztezett sütőlemez úgy, hogy a sütés előtt a sütőlemezt felforróstíjuk a sütőben 5 perc alatt, majd meglisztezzük, ráejtjük a zsemlét/kenyeret, megspricceljük hideg vízzel - ettől ropogós lesz a héja - és készre sütjük.
Közben kenyér is készült, íme:
Próbálják ki, megéri!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése