Apukám kedvenc fagyija az erdőmester. Nagyon régen nem lehet már kapni, vagy ha igen, akkor valami vacak porból gyártott műízű trutymóról beszélhetünk csupán.
Felvettem a kapcsolatot egy híres vidéki cukrásszal, akihez nagyon gyakran jártunk gyerekkoromban, míg hazajártam, s most is, ha az illetékes városba megyünk a családhoz látogatóba. Szerettem volna kérni a mestertől egy egész keverésnyit ebből a hideg édességből, mert apukámnak szántam karácsonyi ajándék gyanánt. Mint megtudtam, nem gyártanak hozzá alapanyagot, de sajnálja, hogy nincs, mert sokan keresik. Végtelenül kedves volt, s megbeszéltük, hogy mindketten utánajárunk hogyan lehetne alapanyagot beszerezni.
Kedves Olvasó, vajon tudja e, hogy az erdőmester fagyi valójában a szagos mügéből készül? Ez a növény hazánkban is megnő, méghozzá vadon. Az erdőmester kifejezést németből vettük át, ahol ennek az illatos növénynek a népi neve a Waldmeister.
Sok oldalt, gyártót végignéztem, leveleztem, telefonáltam, s megpróbáltam Németországból, vagy Ausztriából hozatni legalább szirupot - sikertelenül.
Egy év kutakodás után a barátnőm Münchenből hozott nekem Waldmeister szirupot, amit szörpként is fogyasztanak Németországban. Így tehát el tudtam készíteni apukámnak a fagylaltot.
Erdőmester fagylalt
3 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg méz
1 vaniliarúd kikapart belseje (vagy egy tk vanilia aroma)
5 dl tejszin
2,5 dl Waldmeister szirup
A tojásokat a mézzel, vaníliával gőz felett, habverővel addig kell vertem, míg habos, világos, krémszerű lett. Miután kihűlt, a felvert tejszínhez kevertem. Ez maga az alap fagylalt volna, ám, ha gyümölcsöket tesznek bele, még 11 dkg cukrot is keverjenek hozzá. Ebben az esetben a szirup olyan édes volt, hogy szükségtelen lett volna a cukrot is beletenni. Dobozokba tettem és betettem a mélyhűtőbe. Nem kevergettem semennyit, hagytam, hogy megfagyjon.
Igazi krémes, ízes fagylalt lett belőle. Apukám nagyon boldog volt!
Próbálják ki!
2,5 dl Waldmeister szirup
A tojásokat a mézzel, vaníliával gőz felett, habverővel addig kell vertem, míg habos, világos, krémszerű lett. Miután kihűlt, a felvert tejszínhez kevertem. Ez maga az alap fagylalt volna, ám, ha gyümölcsöket tesznek bele, még 11 dkg cukrot is keverjenek hozzá. Ebben az esetben a szirup olyan édes volt, hogy szükségtelen lett volna a cukrot is beletenni. Dobozokba tettem és betettem a mélyhűtőbe. Nem kevergettem semennyit, hagytam, hogy megfagyjon.
Igazi krémes, ízes fagylalt lett belőle. Apukám nagyon boldog volt!
Próbálják ki!
Hű én sosem ettem erdőmester fagyit!De milyen az íze? Mihez hasonlít? Ánizsos esetleg?
VálaszTörlésEgészen jellegzetes íze van, nem tudom, mihez tudnám hasonlítani. Biztosan ismerős a ragadós galaj nevű gyomnövény. Az, amelyik nem ragad, az szinte biztosan a Galium odoratum, azaz a szagos müge. Érdemes rákeresni. Olyan az íze, mint amilyen illatot áraszt.
VálaszTörlésGyerekkorom óta nem ettem erdőmester fagyit, pedig nagyon szerettem. Sajnos a magyar fagyizókból teljesen eltűnt.
VálaszTörlésA szirup üvegéről véletlenül nincs fotó? Kb 25 éve keresem ezt a fagyit... :)
VálaszTörlésSajnos nincs, most kerestem a neten is, de nem találom azt a faját. Műanyag üveges volt, az biztos. Klasszikus Waldmeister sirup. Szerintem bármelyiket kipróbálhatod, csak a cukor mennyiségét változtasd a szerint, hogy mennyi van a szipupban.
TörlésA Rewe-ben lehet kapni saját márkás Waldmeister szörpöt.
TörlésLehet kapni fagyiporban!!! :) https://tortadekoracio.hu/shop/fagylalt-alapanyagok/tutti-fagylaltalapanyagok/erdomester-fagylaltpor-2kg-tutti/
VálaszTörlésAz bizony nem olyan sem ízben, sem minőségben. Ki se merném próbálni.
Törlés