2017. február 26., vasárnap

Kapor és hús találkozása

Kapor függő vagyok. Sokan nem. Értem, de megérteni nem tudom. S hogy miért? Íme a válasz:sSok benne a C-vitamin (ésatöbbi), jellegzetes íze van, üdítő, friss, akár nyersen, salátának is el tudom képzelni, de fűszervajban egyszerűen isteni. 

Mostanában csak piacon jutok hozzá, mert a kertben nem marad meg. Hiába veti újra anyukám, vagy Hildus, nem marad meg. A kovászoshoz is venni kell.. Sebaj, vettem, mert készült vaj, s ami megmaradt, egy kellemes ebédben végezte.


Kapros-tejfölös csirke

0,5 kg csirkemell
1 csokor kapor
6 db szárított, olajban eltett paradicsom
10 db fekete olíva bogyó
15 cm póréhagyma
1 kis tejföl
1 ek. kókuszzsír

A hagymát apróra vágtam, megpirítottam, majd rákerült a csíkokra vágott hús. Amikor lepirult, beletettem az apróra vágott szárított paradicsomot és a felezett olajbogyót. Sóztam, borsoztam, s mikor készre puhult, hozzáadtam a tejfölt, s végül a kaprot. 


Egyet rottyan és kész is! 

Gyors, finom, laktató, ízletes. Egy kis kapribogyóval különösen ízletes ételt varázsolhatunk belőle. Akár tésztával, akár rizzsel kiváló étel. Próbálják ki!

2017. február 22., szerda

Maradék újratöltve

Mindenkivel előfordult már, hogy keletkezett maradék. Egy fél adag pörkölthöz nem csinálok köretet, mert az magában kevés, ilyenkor két lehetőség van: azonnali újrahasznosítás, vagy némi fagyasztóban történt pihentetés utáni felhasználás. A mostani étel az utóbbi megoldás eredménye.


Kaptam egy nagy adag vadhúst, amiből pörkölt készült borókásan, vörösborosan, s megmaradt. Nem bántam, mert Hildus születésnapja közeledett, s megígértem neki, hogy torta helyett majd ezt kapja, mert nagy rajongója. Az elkészítése borzasztó egyszerű, s nem is drága fogás, mert mindössze néhány gyökérzöldség kell hozzá, s egy kis leveles tészta.

Raguval töltött batyu

maradék pörkölt
1 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 kisebb zeller
1 tojás a kenéshez

A gyökereket vastagabb karikákra vágtam, pörköltet kimelegítettem, majd együtt főztem őket egy kis víz hozzáadásával, míg közepesen puhák lettek a zöldségek. Nem kellett fűszerezni, mert a pörkölt megízesítette az egész ételt. Hagytam kicsit hűlni. A tésztát kinyújtottam, belehalmoztam a tölteléket, megtekertem a csücsköket, majd megkentem tojással. Előre melegített 170 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöttem.


Bármilyen pörkölt, akár sült hús apróra vágva is jó hozzá, a zöldségek variációja pedig kimeríthetetlen, csak a fantáziánkon múlik. Nekem ez a gyökeres változat vált be, de mindenki készítse ízlése szerint.

Salátával szoktam tálalni, főételnek is kiváló. Hildus nagyon örült!
Próbálják ki!

2017. február 14., kedd

Sütemények, torták, alkalmak

Miután nyáron sikerült rendezni sorainkat és Nagylábbal életünk felfelé kezdett ívelni - azaz új ember jött a családunkba - sok jó embert ismertünk meg és még ennél is több helyen fordultunk meg az elmúlt hónapokban.

Nyáron Mr. Kardos barátainál egy kellemes medencés partira voltunk meghívva, ahol egy születésnapot is ünnepeltünk. Erre az alkalomra egy mogyorós-karamellás csokoládétortát és egy lemon curd-el töltött kakaós piskótát készítettem.



Az elsőhöz egy 6 tojásos kakaós piskótát készítettem, s karamell krémmel töltöttem meg, amire durvára tört törökmogyorót szórtam.

A második az igazán izgalmas dolog! A lemon curd, azaz az angol citromkrém. Isteni, hűsítő desszert lehet magában nyáron, illetve így, süteménybe töltve is remekül megállja a helyét.


Lemon curd

5 dkg vaj
10 dkg cukor
2 db tojás
2 db citrom

A citromokat alaposan megmostam (emberi fogyasztásra alkalmasa vegyenek!), majd lereszeltem, a levüket kifacsartam.
A vajat gőz felett megolvasztottam, majd folytonos kevergetés mellett óvatosan beletettem a felvert egész tojásokat, cukrot, citrom levét és a héját is. Addig kell főzni, míg besűrűsödik.

Amikor kihűlt, egy 6 tojásból álló kakaós piskótatekercsbe töltöttem,
Hűtőben kell tárolni, de garantálom, amennyiben szeretik a citromot, hatalmas sikere lesz!

A harmadik sütemény, vagy inkább torta, amit készítettem, az már idén januárban, Nagyláb negyedik születésnapjára készült. Miután gyerekzsúrt szerveztünk, valami könnyű desszertet szerettem volna készíteni, így esett a választás a barackos túrótortára. 


Barackos túrótorta

6 tojásos piskóta karika

Krémhez:
25 dkg túró
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
6 dl cukrozatlan tejszín - ebből 1 dl-t félretettem a díszítéshez
1 cs. vaníliás cukor
2,5 cs. habfixáló

Tetejére:
szeletelt őszibarack
1 színtelen tortazselé elkészítve

A tejszínt felvertem a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A túrót villával alaposan összetörtem, elkevertem a cukorral, citromhéjjal és lével, majd a tejszín 4/5-ét óvatosan belekevertem.
Megtöltöttem a piskótát, az oldalát és a tetejét is megkentem a krémmel, majd a ráhalmoztam a barackot, végül a felfőzött zselét. Nem kellett rá az egész. A barackok melletti keskeny sávot tejszínhabbal díszítettem.

Miután majd' az egész elfogyott, két következtetést vontam le:
1. süthettem volna nagyobbat is
2. mindenkinek ízlett!

Próbálják ki bármelyiket, megéri!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...