2016. május 31., kedd

Sztrapacska, ha van egy kis időm

Még egyetemista koromban volt egy srác, akivel együtt jártunk. Az anyukája istenien főzött, az igazi jó pörkölt készítését is tőle tanultam, ahogy a most következő sztrapacskát is. Nem kifejezetten nyári étel, mert nehéz, s laktató, de ha valaki kiadós ételt szeretne készíteni, s van ideje a konyhában állni, akkor nagyon megéri felvenni a repertoárba.


Utoljára vagy 10 éve készítettem ezt az ételt. Akkor újítottuk fel a lakást, s amunkás kezeket szerettem volna jóllakatni. A mostani ötletet az adta, hogy voltunk kint Nagylábbal a Székely fesztiválon, ahol az árusok közt volt kedves ismerős is (Enikő), aki sajtkészítéssel foglalkozik. Rengetegféle finomságot kaptunk, köztük juhtúrót is, amit mind kőrözöttnek, mind sztrapacskának nagyon szeretek. 

Reklám helye:
http://www.videki-elmenyek.hu/helyi-ertekek/mozes-eniko-kezmuves-sajt-es-lekvar-keszito-166.html

Mikor a kezembe fogtam a vásárfiát, rögtön tudtam, hogy mi lesz a sorsa. 

Sztrapacska Évike nénitől

5 db burgonya
liszt
2 tojás
1 nagy tejföl
20 dkg húsos szalonna
25 dkg juhtúró

A szalonnát felkockáztam és kisütöttem, majd a pörcöt kiszedtem egy tálba. A szalonna zsírján kisütöttem a tejfölt, ami annyit tesz, hogy a híg állagú tejfölnek újra vissza kell sűrűsödnie. 
A krumplit meghámoztam és a kis lyukú reszelőn lereszeltem. Picit besóztam, s hagytam állni. Miután levet eresztett, kinyomkodtam, ráütöttem a tojásokat, s annyi lisztet és vizet tettem hozzá, hogy kemény nokedli tésztát kapjak. Sós vízben kifőztem a nokedliket. A kész tésztát beleszedtem a tejfölbe, majd hozzákevertem a szalonnát, juhtúrót.


Rengeteg lett, sokan ettünk belőle, nagyon jól sikerült. A maradék juhtúrót lefagyasztottam, s odaadtam anyukámnak.

Szintén Enikőtől tanultam - lásd link -, akiktől Erdélyből hazajövet kimondhatatlanul sok juhsajtot kaptunk, hogy ha felvágom, lefagyasztom, s később elővéve sós vízben áztatom, majd kinyomkodom, juhtúrót kapok.

Próbálják ki! Érdemes.


2016. május 29., vasárnap

Medvehagyma peszto

Most már itt a kánikula, amit én bevallom egyáltalán nem vártam és nem is szeretem. Jól esik ilyen időben visszagondolni a tavaszra, s az egyik első zöldségre, amit ilyenkor be lehet szerezni. Ez nem más, mint a medvehagyma. 


Gyerekkoromat a Mosoni-Duna partján töltöttem, ahol az ártéri erdőkben rengeteg medvehagyma terem. Tavasszal mindent elárasztott az aljnövényzetből áradó hagyma szag. Nagyon szerettem ilyenkor az erdőben sétálni. Biciklire pattantunk a nagybátyámmal és az unokatestvéreimmel, s 4 csokor hóvirágot is szedtünk. Szépen megkötöttük mindet, majd sorban egy botra kötöztük a csokrokat, s vittük haza anyukáinknak, nagymamának. 
Sok minden változott azóta. Nagymamám, nagybátyám már nem élnek, az unokatestvéreim, akikkel felnőttem eltűntek az életemből, hiába próbáltam velük tartani a kapcsolatot, s nem utolsó sorban a hóvirág gyűjtése is büntetendő. Más világ van. Azért, ha Nagylábbal erdőn-mezőn járunk mindig megbeszéljük, hogy melyik növénynek mi a neve, mire lehet használni akár a csalánt, vérehulló fecskefüvet, csipkebogyót, s igyekszem megtanítani rá, hogy a mezei virágok nagy része nem sokáig marad meg vázában, fotózzuk inkább le, s hadd éljen tovább a mécsvirág, pipacs, lednek és társai.


Idén nem voltam gyűjteni medvehagymát, megvettem a boltban, s abból készült a következő peszto.

Medvehagyma peszto

10 levél medvehagyma
5 dkg kesudió (bármilyen olajos mag megteszi, én kaptam egy hatalmas adag kesudiót)
5 dkg fűszeres sajt (én edamit használtam, de legjobb a parmezán)
3 gerezd fokhagyma
2-3 ek olívaolaj
1 kk só

Mindent beledobáltam a késes aprítóba, s krémszerűre daráltam, majd egy üvegbe került. A hűtőben 2-3 hétig is eláll. 


Kiváló kenőke pirítóshoz, illetve - mint a fenti képen is látszik - húsok töltelékének is használható.

Gyors, egyszerű és finom. Próbálják ki!

2016. május 27., péntek

Gyors és finom - csirke és spenót találkozása

Mostanában rengeteget főzök, de olyan gyorsan elfogy, hogy kép nem készül. A közeljövőben igyekszem még tálalás előtt elkapni a pillanatot.

Miután nagyon sokat csavargunk mostanában Nagylábbal, így általában gyors ételek kerülnek az asztalra. Főként olyanok, amiknek az elkészítésében ő is részt tud venni. Nagyon élvezi a konyhai ténykedést, s eközben komoly beszélgetéseket is folytatunk a bölcsis életről. Nemrég a most következő spenótos-aszalt paradicsomos tésztában is aktív szerepe volt.


Spenótos-aszalt paradicsomos csirke

20 dkg friss spenótlevél
6-8 db olajban eltett aszalt paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 (laktózmentes) tejföl
25 dkg csirkemell
frissen őrölt bors
2 ek olívaolaj, vagy kókuszzsír 
fél dl víz

fél zacskó spagetti tészta

Feltettem főni a tésztát.

A húst felcsíkoztam, s megpirítottam az olívaolajon, sóztam, borsoztam, majd mikor színt kapott, rátettem az apróra vágott spenótleveket, aszalt paradicsomot, fokhagymát, a csíkokra vágott sárgarépát. Felöntöttem a vízzel, s fedő alatt pároltam őket. A végén belekanalaztam a tejfölt. Egyet rottyan és kész is!

Én tésztával készítettem, de rizzsel is tökéletes lehet.

Gyors és egyszerű, próbálják ki!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...