A cim annyiban fedi a valóságot, hogy a tészta valóban anyukám receptje, aki kizárólag almával késziti. Én többféle gyümölccsel próbáltam már és a végeredmény kiváló volt.
A klasszikus, élesztős almás pite receptjéről van szó, amit én most meggyes-ribizlis változatban kélszitettem el.
Anyukám pitéje
35 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 csipet cukor
1 csipet só
1 tojás a kenéshez
Töltelék:
kb. 30 dkg magozott meggy
kb. 10 dkg szemezett ribizli
fahéjas cukor
kevés búzadara
A sütőt előmelegitettem 180 fokra. A lisztet elmorzsoltam a margarinnal, majd beleöntöttem a megfuttatott élesztőt, a tojást, sót, s összegyúrtam a tésztát. Két cipóra vágtam, majd a kinyújtott tészta egyikét a tepsibe tettem. Nem kell a sütőlemezt kikenni, elég zsiros a tészta igy is. Megszórtam búzadarával, rátettem a gyümölcsöket, meghintettem alaposan a fahéjas cukorral, majd rátettem a másik tésztát. Megkentem tojással, megszúrkáltam a tetejét, s körülbelül 40 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt, felszeleteltem, s megszórtam porcukorral.
Családi piknikre vittük. Jól sikerült, de azt hiszem lehetett volna egy kicsit édesebb. Legalábbis, ahogy az édesszájú családom arcát figyeltem falatozás közben. Egyszerű, gyors, finom. Próbálják ki!