2014. július 9., szerda

Anyukám (almás) pitéje

A cim annyiban fedi a valóságot, hogy a tészta valóban anyukám receptje, aki kizárólag almával késziti. Én többféle gyümölccsel próbáltam már és a végeredmény kiváló volt.
A klasszikus, élesztős almás pite receptjéről van szó, amit én most meggyes-ribizlis változatban kélszitettem el.


Anyukám pitéje

35 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 csipet cukor
1 csipet só

1 tojás a kenéshez

Töltelék:
kb. 30 dkg magozott meggy
kb. 10 dkg szemezett ribizli
fahéjas cukor
kevés búzadara

A sütőt előmelegitettem 180 fokra. A lisztet elmorzsoltam a margarinnal, majd beleöntöttem a megfuttatott élesztőt, a tojást, sót, s összegyúrtam a tésztát. Két cipóra vágtam, majd a kinyújtott tészta egyikét a tepsibe tettem. Nem kell a sütőlemezt kikenni, elég zsiros a tészta igy is. Megszórtam búzadarával, rátettem a gyümölcsöket, meghintettem alaposan a fahéjas cukorral, majd rátettem a másik tésztát. Megkentem tojással, megszúrkáltam a tetejét, s körülbelül 40 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt, felszeleteltem, s megszórtam porcukorral.


Családi piknikre vittük. Jól sikerült, de azt hiszem lehetett volna egy kicsit édesebb. Legalábbis, ahogy az édesszájú családom arcát figyeltem falatozás közben. Egyszerű, gyors, finom. Próbálják ki!

2014. július 7., hétfő

Semifreddo, avagy féligfagyi

Először is: bizonyára feltűnt az engem rendszeresen olvasókak, hogy elfelejtettem használni a hosszű "i"-t. Nos, hölgyeim és uraim, nem ez a helyzet. Laptopot cseréltem, amin - angol billentyűzet lévén - hiján vagyok az emlitett betűnek. Kérem szives elnézésüket.
 

A cimben szereplő, mostanság nagyon divatos névhez én nem ragaszkodom, de igy talán mindenki tudja, miről van szó. Fagyigépem nincs, ennek ellenére szoktam fagylaltot késziteni, mert apukám és Múzs is nagyon szereti. Általában fagyasztott gyümölcsből, porcukorból és tejszinből csinálom, majd a fagyasztóba teszem, s pár óra múlva fogyasztható is a hűs finomság, azonban most valami mást akartam. Valamit, ami sokkal inkább hajaz a klasszikus fagylaltra. Meg is találtam a megoldást Jamie Oliver Pucér szakács sorozatában. Persze nem irtam le a receptet, igy kutakodtam kicsit a neten, s femina.hu-n találtam egy receptet, amit egy egészen picit átalakitottam, s igy született meg az én változatom. Alapnak tökéletes, a variációk tárháza pedig végtelen. Én ribizlivel bolonditottam meg, amit a szüleim aznap reggel szedtek a kertjükben. Ime a recept:


Semifreddo a'la Zsená:

3 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg méz
11 dkg cukor
1 vaniliarúd kikapart belseje (vagy egy tk vanilia aroma)
5 dl tejszin

20 dkg ribizli passzirozva

A tojásokat a cukorral, mézzel, vaniliával gőz felett, habverővel addig kell vertem, mig habos, világos, krémszerű lett. Miután kihűlt, a felvert tejszinhez kevertem. Tulajdonképpen igy kész is az alap fagylalt. Én ezt a keveréket izesitettem az átpasszirozott ribizlivel. Önök természetesen használhatnak grillázst, csokidarabokat, összetört kekszet, egyéb gyümölcsöt is. A variáció valóban  végtelen. Nem baj, ha nem keveredik el teljesen az izesitő anyag a krémmel, ugyanis látványosabb lesz.


Az egész családnak izlett, mondhatom, lesz még folytatása. Próbálják ki!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...