2013. december 11., szerda

Karácsonyi készülődés

Akinek kellett, már beszereztem az ajándékot, s becsomagolva várják sorsukat. A karácsonyfadíszek nagy része - Nagyláb kíváncsi kezeit figyelembe véve - mézeskalács és műanyag dísz lesz. A mézeskalácsokat már elkészítettem. Nincs saját receptem, itt találtam, sőt, legnagyobb megdöbbenésemre kiszúróm sincs, de kedves barátném kisegített, kölcsönadta a formáit, amit ezúton is hálás szívvel köszönök. Az iménti link most nagyon döcögve működik, így leírom ide is a receptet, nehogy elvésszen.


Mézeskalács alaprecept (Éva magazin nyomán)

70 dkg liszt,
20 dkg méz
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
fűszerek (én 2 ek mézeskalács fűszert tettem bele)

Az írókával is folyton meggyűlik a bajom, ezért idén kerestem, kutattam, s erre leltem, ami úgy tűnik, bevált! Annyit fűznék hozzá, hogy én beletettem az összes cukrot.

Készült ajándék gyanánt limoncello is. Nagyon egyszerű, kifejezetten csajos ajándék lehet, s nem utolsó sorban nátha ellen is kiváló!


Limoncello

0,5 l vodka
5 citrom héja (kezeletlent lehet kapni az ALDI-ban)
1 lime héja

1 hetet érleltem egy alaposan lezárt üvegben, nehogy az alkohol elillanjon, majd 

60 dkg cukor
0,5 l vízből szirupot főztem rá, s mikor langyosra hűlt, a leszűrt, selymesen sárga alkoholos folyadékra öntöttem. Elkevertem, üvegekbe töltöttem. Az ajándékozásig hűtőben vár a sorára.


Ma pedig, hogy igazán hangulatba kerüljünk, készítettem a maradék csoki Mikulásból egy isteni kekszet, amit Borbás Marcsi blogján találtam. Picit változtattam csak rajta. Íme:

Karácsonyi keksz

15 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg liszt
1 csipet só
1,5 kk mézeskalács fűszer
10 dkg csoki (csoki Mikulásnak itt befellegzett)
3 dkg mazsola

A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A vajat a cukorral elkevertem, majd hozzáadtam a  tojást. A száraz hozzávalókat egy másik tálban elkevertem, majd a két alapanyagból egy masszát készítettem, amiből golyókat, majd lapos kekszformákat készítettem. A sütőlemezt sütőpapírral béleltem és elhelyeztem rajta a tésztakorongokat, majd 20 perc alatt készre sütöttem. (Az eredeti receptben 10-12 perc van, de nekem ez kevésnek bizonyult.) 


Sosem csináltam még kekszet, de fogok. Azzal vártam Múzst, hogy egy szuperfantasztikus kekszet sütöttem, mire azt találta mondani, hogy ez tényleg jó lehet, mert sosem dicsérem a saját főztömet. Megkóstolta. Bólogatott. Tejet öntött egy pohárba, újabb kekszet vett és bólogatott. Azt hiszem, ennél nagyobb elismerésnem is kell. Próbálják az összes receptet!

2013. december 6., péntek

Zöldséggel töltött kifli

Vendégek jöttek hozzánk tegnap. Rég nem látott kedves barát és újdonsült - számunkra még ismeretlen - férje. Valami nem túl macerásat akartam készíteni, ami félig sikerült is. Főztem egy gyors, az évszaknak megfelelő sütőtök krémlevest, s zöldséggel töltött kifli készült hozzá.
A tészta receptjét Limarától vettem, csupán egy picit módosítottam rajta. Íme:


Zöldséggel töltött kiflik

Tészta:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
30 dkg finomliszt
3 ek olaj
2 dl langyos tej
1 dl víz
2,5 dkg élesztő
2 tk só
1 tk cukor

Töltelék:
1 db sárgarépa
1/4 zellergumó
1 kisebb cukkini
3-4 cm édesburgonya (elhagyható, én a cukkini ellensúlyozása miatt, állagjavításnak tettem bele)
7 cm-nyi póréhagyma (vagy egy kisebb fej vöröshagyma)
2 ek olívaolaj
1 dl víz
só, bors

s ami kellett volna így utólag, de nem volt itthon: édeskáposzta

A liszteket tálba szitáltam, elkevertem a sóval, cukorral majd hozzáöntöttem a folyadékokat, s belemorzsoltam az élesztőt. Összegyúrtam a tésztát. Egy közepesen kemény gombóc lett belőle. A duplájára kelesztettem, majd 10 részre vettem, s kis gombócként pihentettem még gy kicsit.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket. A zöldségeket meghámoztam, kis kockákra vágtam, s az olívaolajon megpirítottam. Sóztam, borsoztam, majd ráöntöttem a vizet,s fedő alatt megpároltam.


A sütőt előmelegítettem 180 fokra (légkeverés). Miután rájöttem, hogy az eredeti receptet formailag nem fogom tudni kivitelezni papírhenger híján (s más ötletem sem volt), így töltött kifliként álmodtam újra ezt a tésztafélét. A gombócokat kinyújtottam (próbáljunk háromszögeket készíteni), s megtöltöttem a tészta szélesebb része felőli oldalt, majd feltekertem. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, s ráfektettem az elkészült kifliket. Megkentem őket vízzel, majd megszórtam köménnyel, mert más magom nem volt itthon. 30 perc alatt szép barnára sütöttem őket.

A vendégeknek és nekünk is ízlett. Mivel mára is maradt, azt kell mondanom, nem száradt ki a tészta.
Próbálják ki! Tölteléknek bármit tehetnek bele, mit szeretnének, illetve ami maradt az előző napi menüből.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...