2013. október 11., péntek

Belenyúltam - zacskós leves házilag

Történt, hogy hűvösre fordult az idő, s megkívántam egy kis melengető levest. Őszintén szólva szinte mindig van a mélyhűtőben néhány adag húsleves lefagyasztva, mert ha hidegre fordul az idő, jól esik esténként egy bögre üres levest elkortyolgatni Múzzsal. De most valami másra vágytam. Valami krémes, zöldséges, tápláló, finom, sűrű, meleg levesre. Így született a következő kreáció, aminek egészen konkrétan levespor íze lett. Soha nem használok ilyet itthon, de voltam koleszos, s nyaralásra sem visz az ember mást, mint levesport és "páncélos" kaját - nos, innen ismerem azt ízt.


Zöldség krémleves

2 brokkoli rózsa
2 burgonya
1 vöröshagyma
1 bébi cukkini
néhány zeller levél
bors
repceolaj
2 ek tejföl

A zöldségeket megpucoltam, megmostam, majd az olívaolajon megpirítottam, felöntöttem annyi vízzel, hogy  éppen ellepje, majd sóztam, borsoztam, s puhára főztem. A botmixelés előtt beledobtam a megmosott zeller levelet, s az egészet leturmixoltam, végül elkevertem benne a tejfölt. Egyet rottyan és kész is!


Stílusosan Knorros bögrében tálalva :)

Próbálják ki! Minket felmelegített!

2013. október 10., csütörtök

Joghurt házilag és sárgarépa főzelék - avagy mi is ehetjük azt, ami a csecsemőnek jó

Rendhagyó bejegyzés következik, különleges utazás vár a türelmes olvasóra, méghozzá nem máshol, mint a bébiételek felnőttesítésének világában. Ez ne riasszon el senkit!
Történt a nyáron - s ez okozza a bejegyzések időleges szünetelését -, hogy BK új "tűzhelyre" költözött, azaz felújítottuk a konyhát, s kaptam egy szuper beépíthető tűzhelyet, ami a kemence hőfokát is tudja, így "igazi" kenyeret és pizzát süthetek. Majd... Mert még ismerkedünk. 

A konyhában töltött időm nagy részét Nagyláb ételének elkészítése teszi ki, a gasztro-kreativitásomat ő meríti a végletekig. Akinek van/volt csemetéje, s maga főzte nap mind nap az ebédjét, az tudja, milyen nehéz is kitalálni, mit adjunk a Picinek. Még akkor is, ha tudjuk, neki nincs viszonyítási alapja, legfeljebb azt tudja eldönteni, hogy az adott étel ízlik-e neki, vagy sem. S ha ezzel megvolnánk akkor jön a nagy kérdés, mégpedig, hogy mi, nagyok mit eszünk?

Ha hiszik, ha nem, meg szoktam kóstolni, mit adok a gyermekem szájába, s pár étel nagyon ízlett, így - szegény Múzs - a mi menüsorunkba is bekerült. Nekünk természetesen sóval készítettem.
Két ételt szeretnék mutatni. Mindegyik gyors, egyszerű, költséghatékony, igazi fitt menü és nem utolsó sorban FINOM.


Az első a sárgarépa főzelék

4 db sárgarépa
2 db közepes burgonya
1 csokor petrezselyemzöld
fél fej vöröshagyma (vagy beleteszik, vagy nem)
bors
1 ek olívaolaj


A répát, krumplit megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam és a hagymával együtt az olívaolajon picit megpirítottam, sóztam, borsoztam, majd puhára főztem. Mikor elkészült, a megmosott petrezselyemmel együtt leturmixoltam. Ennyi a történet. Gyors kalóriaszegény és egy kis marketing: Múzs ennyit fűzött hozzá: "Azt esszük amit a gyerek? ...... Hű, ez finom!"

A másik önmagában egy étel, vagy étel alapja is lehet. Ez pedig nem más, mint a joghurt, mégpedig házilag. Nagyláb rengeteg joghurtot eszik, s szeretnék jó minőségűt adni neki, lehetőleg olcsón. Ilyet évekkel ezelőtt is készítettem már, így csak le kellett porolni az ötletet, s jöhetett a tett.


Joghurt házilag

1 l házi tej (én a piacon 190 Ft-ért veszem)
1 kis pohár SPAR (kék) joghurt (nekem ez vált be, a reklámért elnézést, próbálkozzanak)

A tejet felforralom, majd visszahűtöm annyira, hogy az ujjam bele tudjam dugni. Ekkor leszedem a fölét, majd a pohár joghurtot egy habverővel egyenletesen elkeverem a tejben. Ezután kis üvegekbe töltöm - ez most nem sikerült, mint a képen is láthatják -, majd száraz dunsztba teszem körülbelül 8-10 órára és kész is a joghurt. (A körülbelüli idő azért van, mert én este forralom a tejet és reggel veszem ki a dunsztból.) Hűtőben tárolandó, 1 hétig eláll, s akkor már csak tejet veszek, s 2-3 evőkanálnyival a megmaradt joghurtból tovább oltom a friss tejet. 3-4x oltható egy joghurt, utána újat kell venni.
Ehető magában, vagy - ami nálunk nagy kedvenc - néhány teáskanál eperlekvárral elkeverve gyümölcsjoghurtként.


Próbálják ki mindkettőt!

Csináltam másik képet a joghurtról. Általában  így csinálom, kis üvegekben, így jobban szeretem, mert nem nyitok ki akkora mennyiséget. Íme:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...