2013. március 29., péntek

Húsmentes és gyorsan összedobható

Vagyis majdnem húsmentes, mert egy szelet szalonna elrejtőzött a töltelékben. Ennyit előjáróban.
A szigorú diétán lassan igyekszem enyhíteni. Most már kiderült, hogy Nagyláb pöttyössége miatt a tejtermékekkel kell vigyáznom, azonban elkezdtem egyre több zöldségfélét visszahozni az étkezésünkbe a vitamin- és rostpótlás érdekében, ezért lelkesen járunk Nagylábbal piacra. A sor rögtön egy "K" betűssel kezdődött, egészen pontosan kínai kellel, amiből kelkáposzta főzelék készült, természetesen az első főzőlétől, s a levelek főerétől megszabadítva. Nagyláb él és virul, hasfájás nincs, jöhet a többi káposztaféle. Készült már "majdnem Hugh-féle"  (Hugh Fearnley-Whittingstall angol szakács) zeller-répa saláta majonéz-csökkentett változatban, zöldségragu hajdinával, és rizzsel is, ám ezek fotó hiányában nem kerültek publikálásra a blogon.
A gombával is vigyáznom kell, hiszen allergén, de nem bírtam ellenállni neki a piacon, így vettem 6 darabot. Egyet elhasználtam a fent említett zöldséges raguhoz, a maradék ötöt Múzsnak készítettem el töltve, magamnak elcsenve belőle két példány tönkjét. Jöjjön tehát a recept.


Töltött gomba sült zöldségekkel

5 fej gomba
1 db újhagyma
1 szelet szalonna
5 dkg túró
1 ek. tejföl
2 szelet sajt
bors
1dl víz

1 db zsenge cukkini
1 db újhagyma
1 db nagy burgonya
10 dkg koktélparadicsom (nekem ez befőttként volt itthon Múzs mamájának köszönhetően)
2 gomba tönkje
bors
kakukkfű

A gombafejeket, tönköket megpucoltam majd a kalapok mindkét oldalát megsóztam és sütőlemezre helyeztem. A tönkök közül kettőt félretettem, a többit nagyon apróra vágtam, majd egy tálba tettem. Összekevertem szintén apróra vágott újhagymával, a túróval, tejföllel (ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, helyettesíthetjük egy felvert tojással is), szalonnával, fűszerekkel, majd a keveréket a gombakalapokba halmoztam. A tetejükre sajt került, aztán a tepsibe öntöttem a vizet, letakartam alufóliával és mehetett a hideg sütőbe.
A sült zöldségek esetében mindent összevágtam, megfűszereztem, nem tettem rá olajat, de akinek hiányzik, tegyen, majd ráöntöttem a paradicsom befőttet. Ha friss koktélparadicsommal dolgozunk, akkor tegyünk a zöldségek alá 1 dl vizet is. Lefedtem alufóliával és mehetett a sütőbe a gomba mellé. 160 fokon 40 perc alatt elkészül.


Ez a töltött gomba nagy kedvenc volt a régi baráti társaságban. Olyannyira, hogy egy alkalommal, mikor vendégként voltunk meghíva, vendéglátóink azzal fogadtak, hogy megvettek mindent hozzá, csak készítsem el. Megtettem, s mire a többiek odaértek, meg is ettük. Próbálják ki, megéri!

2013. március 19., kedd

Csülök-ebéd

A hús+krumpli variációs tárházam kezd kimerülni. Egyrészt nem vagyok az a húsevő fajta, másrészt a fantáziám véges. Már egy hónapja tart a kényszer kúra, kifogytam az ötletekből. Az egyik utolsó a csülök, amit vasárnapi ebédként készítettem el Múzs nagy örömére.


Csülök burgonyával, pirított hagymával

1 egész csülök (füstölt, vagy nyers, nekem füstölt volt)
8 db közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
bors
2 dl csülök főzőlé
1,5 dl víz
2 ek olaj
2 ek liszt


A csülköt megfőztem kuktában. A burgonyát meghámoztam, felkockáztam és a tepsibe halmoztam, meghintettem sóval, borssal, majd rátettem a csülköt, s ráöntöttem a csülök főzőlevéből az említett mennyiséget. Alufóliával lefedve addig sütöttem, míg a krumpli megpuhult, majd levettem a fóliát, hozzáöntöttem a vizet és megpirítottam az edény tartalmát.
A vöröshagymát meghámoztam, s vékonyan felkarikáztam. Megsóztam, majd alaposan beliszteztem a szeleteket. Serpenyőben olajat hevítettem, majd a forró olajban pirosra sütöttem őket.
Tálaláskor a csülköt megszórtam a hagymakarikákkal.

A továbbiakban megpróbálok majd egy-két zöldséget, s bizonyos tejtermékeket újra használni az ételkészítéshez. Meglátjuk, Nagylábú pöttyein okoz-e változást a menü módosítása. Szurkoljanak. Már nagyon unom a húst....

2013. március 14., csütörtök

Ha tilos a tejtermék - rakott cukkini tejtermék és tojás nélkül

Mint már korábban írtam, Nagylábú pöttyösre váltott az anyatejtől, minekutána hozzáértők engem eltiltottak MINDEN tejterméktől, tojástól, olajos magtól, csokitól, s emellett a káposztafélék és hüvelyesek köre is kizárt, de ezt mindenki tudja. Aki követi a blogot tudja, hogy szinte mindenbe teszek valami tejterméket egyrészt, mert szeretem, másrészt, mert sokat dobhat egy étel ízén. Most nagy bajban vagyok. Őszintén szólva már főzni sincs kedvem. Egy darabig kihívás volt szűkített alapanyag választékból főzni, de már kifogytam az ötletekből. Tegnap mégis erőt vettem magamon, s készítettem rakott cukkinit, s hogy feltegyem az i-re a pontot, Múzsnak sajttal-tojással-joghurttal, míg magamnak mindezek nélkül.


Rakott cukkini (tejtermék mentesen)

2 kisebb cukkini
5 db közepes burgonya
25 dkg darált hús
1 db vöröshagyma
2 dl paradicsomlé
1 ek. olaj

oregánó
őrölt bors
2 tk cukor
1 púpozott tk. liszt
1 dl rizstej

A hagymát felkockáztam, s az olajon megpirítottam, majd rátettem a darált húst. Sóztam, borsoztam, s mikor a hús kifehéredett, ráöntöttem a paradicsomlét, beletettem a cukrot, s meghintettem oregánóval. Egyet rottyant és kész is volt.
A krumplit meghámoztam, vékonyra szeleteltem, s egy réteget tettem egy kisebb, fedeles jénai tálba, majd megsóztam. Következett a vékonyra vágott cukkini (nem kell meghámozni), ezt is megsóztam, majd egy adag ragut mertem rá. (Múzséra itt következett egy réteg reszelt sajt is, de ez az enyémből kimaradt.) Ugyanígy következtek a további rétegek, míg megtelt a tál. A legfelső réteg burgonya és cukkini keveréke lett, mert ez maradt a végére, s minden zöldséget el akartam használni. Nem kell alá plusz folyadék, sem zsiradék, a zöldségekből, s a raguból épp elég kisül. Végül ráöntöttem a rizstejjel elkevert lisztet, megszórtam kevés oregánóval, rátettem a fedőt, s mehetett a sütőbe. 180 fokon pirosra sütöttem.
Múzs adagjának tetejére egy kis pohár tojással elkevert joghurtot öntöttem, s úgy sütöttem meg. Állítólag isteni lett.


Remek volt végre egy kellemes sült zöldséget enni, bár nekem hiányoznak a "tejes ízek". Remélem, jövő héten kiderül, meddig kell tartanom ezt a szigorú böjtöt.

2013. március 7., csütörtök

Nudli - édes, vagy sós?

Szeretem az olyan ételeket, amiket variálhatok, illetve maradék esetén változtathatok az ízesítésen. Így készül nálam a palacsinta, aminek a tésztájába sosem teszek cukrot, s hasonlóan járok el az előző posztban írt hamis leveles tésztával is. Ha épp nem almás-, akkor húsos, káposztás, gombás változatban készítem el. A most terítékre kerülő nudlival is ez a helyzet!
Kép van, bár elég vacak, de sajnos ismétlésre nincs lehetőség, ugyanis a fotóalany maradék nélkül elfogyott.


Nudli

5-6 db közepes burgonya
~20 dkg liszt (ez burgonya és liszt függő)
2 ek. olaj (nálam repceolaj), vagy 1 ek. zsír
1 tojás

A krumplit én mikróban, héjastól szoktam főzni egy fedeles jénai tálban. 750 Watton, 8-10 perc alatt elkészül. Kihűtöm, megpucolom, összetöröm egy tálba, majd beleöntöm a többi hozzávalót, s közepesen kemény tésztát gyúrok belőle. Közben felteszem forralni a tésztavizet. A sót nem szabad kihagyni belőle! 
Az elkészült cipóból fél centi átmérőjű, hosszú hengereket sodrok, majd másfél centiméteres darabokra aprítom. Lisztezett tálcára teszem az elkészült nudlikat. Lobogó vízben addig főzöm, míg feljönnek a víz felszínére. Ekkor leszűröm, s egy kevés olajjal elkeverem. Nem kell hideg vízben leöblíteni.

A képen mákos változat szerepel. Én erősen mák-függő vagyok, míg kis családunk felnőtt férfitagja nem,  ezért Múzsnak szalonnás-savanyú káposztás változatban készítettem a következőképpen:
a megpirított szalonnára öntöttem a savanyú káposztát, picit sütöttem a serpenyőben, majd felöntöttem 1 dl vízzel. Ezt elforraltam - eddigre a káposzta kissé megpuhult, de azért még ropogós maradt. Tettem rá pici pirospaprikát, de ez elhagyható, illetve kis tejföllel tovább variálható.
Édes, vagy sós? Döntsék el önök!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...